Új lehetőségek az európai koprodukciókban

Új lehetőségek az európai koprodukciókban


2019. június 27. 11:07

A nemzetközi koprodukciók Magyar Nemzeti Filmalap általi közvetlen támogatása szempontjából feltétel, hogy ezek a koprodukciók megfeleljenek valamely két- vagy többoldalú nemzetközi egyezmény rendelkezéseinek. Az Európa Tanács Európai filmkoprodukciós egyezménye 1992 októberében jött létre és azóta is keretéül szolgált az európai koprodukcióknak.

Több mint húsz évvel az egyezmény hatálybalépése után az európai filmgyártás rendszere olyan alapvető technológiai, gazdasági és pénzügyi átalakuláson ment keresztül, amely indokolttá tette az egyezmény felülvizsgálatát.

Annak érdekében, hogy a kisebb országok filmipari szakemberei számára is lehetővé válhasson a nemzetközi tapasztalatszerzés a koprodukciókon keresztül, a felülvizsgált egyezményben a minimális hozzájárulási arány 10%-ról 5%-ra, míg a maximális hozzájárulás 70%-ról 80%-ra módosul.

Az egyezményt aláíró tagállamok közötti kétoldalú koprodukciók esetében az előbbiekkel összhangban, a minimális hozzájárulás mértéke 20%-ról 10%-ra csökken, míg a maximális hozzájárulásé 80%-ról 90%-ra emelkedik.

A koprodukcióban résztvevők hozzájárulási részarányainak módosítása által a kisebb gyártási kapacitással rendelkező országok nagyobb eséllyel vehetnek részt mind a multilaterális, mind a bilaterális, nagyobb volumenű filmalkotásokban.

További lényeges változás, hogy a felülvizsgált egyezmény sokkal több részes fél számára válik nyitottá – mivel nemzetközi koprodukciók számára biztosít keretrendszert –, így az egyezményhez való csatlakozást lehetővé teszik nem európai országok számára is.

A nemzetközi koprodukcióknak számos előnyös hozadéka van, magasabb költségvetés lehetőségét nyújtják és több finanszírozási forrás kihasználását jelentik a koprodukciós partner állami és regionális támogatásai, adókedvezményei által, ezen túlmenően pedig hozzáférést biztosíthatnak szélesebb közönséghez, új forgalmazási területekhez is. A koprodukciókban több ország stábtagjainak szakértelme, tapasztalata egyesül és a hatékony kapcsolatépítés mellett az országimázsra is ható kulturális előnyökkel járnak.

Cikk forrása: Magyar Nemzeti Filmalap

Kép: Ónodi Eszter, Bartsch Kata, Kerekes Viktória Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című magyar-német-bolgár koprodukcióban készült filmjében (Fotó © Szlovák Judit)

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem