F.A.Q.

A Kreatív Európa program az európai filmipar, valamint a kulturális és kreatív ágazatok támogatására létrehozott uniós kezdeményezés, amely végső soron a munkahelyteremtést és a növekedést szolgálja. A program a 2014–2020 közötti időszakban 1,46 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik: ebből a keretből több tízezer művész, kulturális és audiovizuális szervezet és szakember tevékenységét támogatja az előadó-művészet, a képzőművészet, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az interdiszciplináris művészetek, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videojáték-gyártás területén, akik így Európa egészében a közönség új csoportjaihoz juthatnak el, és elsajátíthatják a digitális kor kívánalmainak megfelelő készségeket.
A program hozzájárul Európa kulturális és nyelvi sokszínűségének megőrzéséhez is azáltal, hogy más országok közönsége is megismerheti az Európában készült alkotásokat.

A kultúra rendkívül fontos szerepet tölt be az EU gazdaságában. Uniós felmérések tanúsága szerint a kulturális és kreatív ágazat az EU GDP-jének körülbelül 4,5%-át, a munkahelyeknek pedig közel 4%-át adja (8,5 millió főt foglalkoztat, illetve ennél is sokkal többet, ha figyelembe vesszük továbbgyűrűző hatásait). A kreatív ágazat termékeinek exportját illetően Európa vezető szerepe vitathatatlan. Ahhoz, hogy ezt a pozíciót meg is tarthassa, képessé kell tennie az ágazatot az országhatárokon átnyúló működésre.
Erre az igényre ad választ a Kreatív Európa program, amely oda összpontosítja a forrásokat, ahol azok a legnagyobb hatást érhetik el.
A program figyelembe veszi a globalizációból és a digitális technológiák térnyeréséből fakadó kihívásokat, amelyek kihatnak a kulturális művek alkotásának, terjesztésének és befogadásának folyamatára, valamint az üzleti modellek és bevételi források átalakítására. A kihívásokban ugyanakkor lehetőségek is rejlenek a kulturális és kreatív ágazat résztvevői számára. A program célja megragadni ezeket a kínálkozó lehetőségeket, ily módon előnyt kovácsolva a digitalizálódásból, segítve az új munkahelyek teremtését és a feltörekvő tehetségek érvényesülését.

A Kreatív Európa Iroda tanácsadást és segítséget nyújt a pályázóknak. 4 fős szakértői csapatunk telefonon, e-mailben és személyesen áll az érdeklődők rendelkezésére.
Tevékenységünk a program népszerűsítésére is kiterjed, amit többféleképpen valósítunk meg:
Saját eseményeket szervezünk és részt veszünk más rendezvényeken. Nem csupán a Kreatív Európa programmal kapcsolatos szemináriumokat és workshopokat szervezünk, de az iroda képviselteti magát különböző konferenciákon, fesztiválokon, és eseményeken is, ahol terjesztjük a program nyújtotta lehetőségeket.
Honlapunkat rendszeresen frissítjük a legaktuálisabb, leghasznosabb információkkal. Az oldalon megtalálhatóak a Kreatív Európa nyújtotta finanszírozási lehetőségek, a pályázatok eredményei, különféle képzési programok és a legfrissebb hírek.
Az érdeklődőknek rendszeresen küldünk online hírleveleket, amelyek tartalmazzák a legújabb pályázati lehetőségeket, határidőket, képzéseket, eseményeket és híreket.
Facebook és Twitter oldalainkat folyamatosan frissítjük, hogy követőink naprakészek legyenek.

A Kreatív Európa Iroda tanácsadást biztosít a magyar pályázóknak. A MEDIA alprogram filmes, televíziós és új médiás szervezeteket támogat és finanszírozási, képzési, valamint kapcsolatépítési lehetőséget biztosít

 • producereknek;
 • videojáték-fejlesztőknek;
 • forgalmazóknak;
 • forgalmazói ügynököknek;
 • audiovizuális képzési programok szervezőinek;
 • fesztiválok, piacok és hálózatok szervezőinek;
 • film oktatási szakértőknek;
 • mozi üzemeltetőknek.

A Kreatív Európa program keretében minden pályázatot online kell beküldeni egy úgynevezett eFormon, azaz elektronikus jelentkezési lapon keresztül. A pályázás első lépéseként regisztrálni kell a pályázó céget az alábbi portálon, hogy létrehozzuk a cég saját EU Login hozzáférését: https://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/home.html
Az EU Login (korábban ECAS) account létrehozása után regisztrálnunk kell a pályázó céget néhány egyszerű lépésben a következő oldalon: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi
A regisztrációs folyamat végén a pályázó kap egy úgynevezett PIC (Participant Identification Code) résztvevői azonosítókódot, aminek segítségével hozzáférhet az eFormokhoz, és megkezdheti a pályázat elkészítését.
Az EACEA központi honlapján itt érhetőek el a pályázati felhívások: http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding_en
A regisztrációs folyamat megkönnyítése érdekében összeállítottunk két dokumentumot, melyeket érdemes átnézni a regisztráció megkezdése előtt:

Kérjük, mindenképpen tartsák szem előtt, hogy az eFormokat minden esetben az adott határidő napján legkésőbb 17 óráig (CET) lehet elküldeni, de nem ajánlatos az utolsó napig várni a pályázat beküldésével, mert a nagy forgalom leterhelheti az internetes rendszert.

Az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) rendelkezik egy a felügyelete alatt álló programokban jártas szakértői adatbázissal. E szakemberek szakterületüktől függően bírálják el a pályázatokat. A szakértők az összeférhetetlenség elkerülése érdekében, kizárólag nem lakóhelyük szerinti országból beérkező pályázatokat bírálhatnak el.
Minden pályázatot két független szakértő értékel.

A Kreatív Európa program Kultúra és MEDIA alprogramjainak támogatására az alábbi országokból származó cégek pályázhatnak:

 • 28 EU tagország (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia)
 • Albánia
 • Bosznia-Hercegovina
 • Macedónia
 • Izland
 • Montenegró
 • Norvégia
 • Szerbia

Az alábbi országokból származó szerveztek a Kreatív Európa program Kultúra alprogramjának minden kiírására, valamint a MEDIA alprogramban szereplő kiírások egy részére pályázhatnak (Képzés, Filmfesztiválok, Közönségépítés, Piaci hozzáférés):

 • Grúzia
 • Moldova
 • Ukrajna
 • Tunézia

Az alábbi országokból származó szerveztek csak a Kreatív Európa program Kultúra alprogramjának kiírásaira adhatnak be pályázatot (a MEDIA alprogram támogatásaira jelenleg nem pályázhatnak):

 • Örményország
 • Koszovó

A pályázásra jogosult nem EU tagországok frissített listája itt olvasható.

A Kreatív Európa programban magánszemélyek nem vehetnek részt, azonban körülbelül 250 000 művész, illetve kulturális és audiovizuális szakember részesül egyéni támogatásban az egyes szervezetek által benyújtott projekteken keresztül. 

A Kreatív Európa különböző területeinek összes eredménye elérhető az EACEA weboldalán. Az összesített magyar MEDIA-eredmények listája itt érhető el.
További részletes információ a sikeres projektekről, valamint az egyes projektek mögött álló szervezetekről a Kreatív Európa közzétételi platformján található.

Az eredmények közzétételi határideje minden támogatási lehetőség esetében szerepel a pályázati útmutatóban. Az Ügynökség mind a sikeres, mind a sikertelen pályázókat értesíti a döntésről. A tájékoztatást követően az eredményeket közzéteszik az EACEA weboldalán.
Kérjük tartsák szem előtt, hogy a Kreatív Európa Iroda nem küldi ki az eredményeket a pályázóknak, azonban weboldalunkon minden eredményt publikálunk.
Kérjük, hogy sikeres és sikertelen pályázatok esetén is Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. irodánkkal annak érdekében, hogy hozzájárulhassunk a sikeres projektek népszerűsítéséhez, valamint segítünk a sikertelen pályázatok kiértékelésében.
Minden pályázó szöveges értékelést kap. Irodánk minden esetben nyitott az írásos értékelések megvitatására, ily módon segítve a felkészülést a pályázat újbóli előkészítéséhez, vagy a jövőbeli pályázatok benyújtásához.

Amennyiben problémája merült fel az eForm benyújtásakor, kérjük vegye fel a kapcsolatot az EACEA brüsszeli HelpDesk-jével az alábbi elérhetőségek egyikén:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+32 229 90705

A Csomagterv pályázat keretében lehetőség van a filmterveket kiegészíteni plusz egy rövidfilmmel. A MEDIA továbbá számos olyan eseményt támogat, ahol a rövidfilmkészítőknek lehetőségük nyílik más országok filmes szakembereivel kapcsolatot építeni, valamint előadhatják projektötleteiket. Néhány példa ezek közül:


Számos olyan Kreatív Európa által támogatott fesztivál is létezik, amelyek vagy rövidfilmekre specializálódnak, vagy programjuk között rövidfilmes szekció is szerepel. A fesztiválokkal kapcsolatos további információ a MEDIA online útmutatójában található.

Az Európai Bizottság oldalán található egy lista, amelyen minden iroda elérhetősége szerepel.

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1111 Budapest
Karinthy Frigyes út 18. V. em. 2.

Email: media@kreativeuropa.hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem