F.A.Q.

A Kreatív Európa a kulturális és kreatív ágazatokat támogató európai uniós program, amely a 2021-2027 közötti időszakban 2,44 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik. Ez a 2014–2020-as programidőszakhoz képest 50%-kal nagyobb költségvetést jelent, amelyből a Kreatív Európa olyan tevékenységeket támogat, amelyek megerősítik a kulturális sokszínűséget, továbbá reagálnak a kulturális és kreatív ágazatok szükségleteire és kihívásaira. A program újdonságai hozzájárulnak ezen ágazatok helyreállításához, segítve azok digitálisabbá, zöldebbé, ellenállóbbá, befogadóbbá válását.

A Kreatív Európa három ágra tagolódik:

A Kultúra minden kulturális és kreatív ágazatot lefed (az audiovizuális ágazaton és a filmszakmán kívül).

A MEDIA az audiovizuális ágazatot és a filmszakmát fedi le.

A Szektorközi ág elősegíti a kreatív szektorok közötti együttműködést, és a hírmédiára is kiterjed.

A Kreatív Európa programnak két fő célkitűzése van.

1. Az európai kulturális és nyelvi sokszínűség és örökség megóvása, fejlesztése és népszerűsítése.
2. A kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének és gazdasági potenciáljának növelése, különös tekintettel az audiovizuális ágazatra.

Konkrétabban az alábbiakra irányul:

 • A művészeti és kulturális együttműködés fokozása európai szinten, európai alkotások létrehozásának támogatása, az európai kulturális és kreatív ágazatok gazdasági, társadalmi és külső dimenziójának erősítése, továbbá az innováció és a mobilitás elősegítése.
 • Az innovációra, a fenntarthatóságra és a versenyképes­ségre irányuló együttműködés ösztönzése.
 • Innovatív és együttműködésen alapuló szektorközi tevékenységek támogatása, valamint a sokszínű és független médiakörnyezet, illetve a médiatudatosság előmozdítása, ösztönözve ezáltal a művészi kifejezés szabadságát, a kultúrák közötti párbeszédet és a társadalmi befogadást.

Emellett a Kreatív Európa támogatja azokat a törekvéseket és jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak az Európai Bizottság kiemelt prioritásaihoz, így a zöld megállapodás, a befogadás és a nemek közötti egyensúly eléréséhez.

A Kreatív Európa Iroda tanácsadást és segítséget nyújt a pályázóknak. Munkatársaink telefonon, e-mailben és személyesen is az érdeklődők rendelkezésére állnak.

Tevékenységünk a program népszerűsítésére is kiterjed, amit többféleképpen valósítunk meg:

Saját eseményeket szervezünk, és részt veszünk más rendezvényeken. Nem csupán a Kreatív Európa programmal kapcsolatos szemináriumokat és workshopokat szervezünk, de az iroda képviselteti magát különböző konferenciákon, fesztiválokon és más szakmai eseményeken is, ahol terjesztjük a program nyújtotta lehetőségeket.

Honlapunkat rendszeresen frissítjük a legaktuálisabb, leghasznosabb információkkal. Az oldalon megtalálhatóak a Kreatív Európa nyújtotta finanszírozási lehetőségek, a pályázatok eredményei, különféle képzési programok és a legfrissebb hírek.
Az érdeklődőknek rendszeresen küldünk hírleveleket, amelyek tartalmazzák a legújabb pályázati lehetőségeket, határidőket, képzéseket, eseményeket és híreket. Facebook oldalunkon folyamatosan közzétesszük az aktuális felhívásokat, eseményeket, továbbá irodánk rendelkezik Instagram, Twitter és LinkedIn fiókkal is, ahol szintén megosztjuk híreinket.

A Kreatív Európa Iroda tanácsadást biztosít a magyar pályázóknak. A MEDIA alprogram filmes, televíziós és új médiás szervezeteket támogat és finanszírozási, képzési, valamint kapcsolatépítési lehetőséget biztosít

 • producereknek;
 • videojáték-fejlesztőknek;
 • forgalmazóknak;
 • forgalmazói ügynököknek;
 • audiovizuális képzési programok szervezőinek;
 • fesztiválok, piacok és hálózatok szervezőinek;
 • filmoktatási szakértőknek;
 • mozi üzemeltetőknek.

Ha Ön pályázatot kíván beadni vagy partnerként venne részt egy projektben, regisztrálnia kell szervezetét a Funding & Tender Opportunities - Participant Register oldalán. A regisztráció során szervezete egy 9 jegyű résztvevői azonosító kódot (PIC számot) kap, amelynek segítségével hozzáférhet az eFormokhoz, és megkezdheti a pályázat elkészítését.

A regisztráció menetének leírása megtalálható a Participant Register oldalon.

Az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) rendelkezik egy, a felügyelete alatt álló programokban jártas szakértői adatbázissal. E szakemberek szakterületüktől függően bírálják el a pályázatokat. A szakértők az összeférhetetlenség elkerülése érdekében, kizárólag nem lakóhelyük szerinti országból beérkező pályázatokat bírálhatnak el. Minden pályázatot két független szakértő értékel.

A Kreatív Európa program Kultúra és MEDIA alprogramjainak támogatására az alábbi országokból származó cégek pályázhatnak:

 • 27 EU tagország (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia)
 • Albánia
 • Bosznia-Hercegovina
 • Észak-Macedónia
 • Izland
 • Montenegró
 • Norvégia
 • Szerbia

Az alábbi országokból származó szerveztek a Kreatív Európa program Kultúra alprogramjának minden kiírására, valamint a MEDIA alprogramban szereplő kiírások egy részére pályázhatnak (Képzés, Filmfesztiválok, Közönségépítés, Piaci hozzáférés):

 • Georgia
 • Moldova
 • Ukrajna
 • Tunézia

Az alábbi országokból származó szerveztek csak a Kreatív Európa program Kultúra alprogramjának kiírásaira adhatnak be pályázatot (a MEDIA alprogram támogatásaira jelenleg nem pályázhatnak):

 • Örményország
 • Koszovó

A Kreatív Európa pályázataira magánszemélyek nem adhatnak be pályázatot.

Az eredmények közzétételi határideje minden támogatási lehetőség esetében szerepel a pályázati útmutatóban. Az EACEA mind a sikeres, mind a sikertelen pályázókat értesíti a döntésről a Funding & Tender Opportunities portálon létrehozott fiókon keresztül.

Kérjük tartsák szem előtt, hogy a Kreatív Európa Iroda nem küldi ki az eredményeket a pályázóknak, azonban weboldalunkon minden eredményt publikálunk.

Kérjük, hogy sikeres és sikertelen pályázatok esetén is Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. irodánkkal annak érdekében, hogy hozzájárulhassunk a sikeres projektek népszerűsítéséhez, valamint segítünk a sikertelen pályázatok kiértékelésében.

Minden pályázó szöveges értékelést kap. Irodánk minden esetben nyitott az írásos értékelések megvitatására, ily módon segítve a felkészülést a pályázat újbóli előkészítéséhez, vagy a jövőbeli pályázatok benyújtásához.

Amennyiben problémája merült fel az eForm kitöltése vagy benyújtása során, kérjük vegye fel a kapcsolatot az EACEA brüsszeli HelpDesk-jével a pályázati felületen kitölthető űrlapon (Contact Form) keresztül.
 
A Service Desk elérhetőségei a következők:
 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Slate és Mini-slate development pályázatok keretében lehetőség van a filmterveket kiegészíteni plusz egy rövidfilmmel. A MEDIA továbbá számos olyan eseményt és képzést támogat, ahol a rövidfilmkészítőknek lehetőségük nyílik más országok filmes szakembereivel kapcsolatot építeni, valamint előadhatják projektötleteiket. Néhány példa ezek közül: Torino Short Film Market, MIDPOINT Shorts, Interfilm Berlin

Az Európai Bizottság oldalán található egy lista, amelyen minden iroda elérhetősége szerepel.

A Kreatív Európa MEDIA pályázatain támogatást nyert szervezeteknek a támogatási szerződésben foglaltak szerint kell feltüntetni a program logóját projektjük megjelenése, promóciója során.

A 2014-2020-as időszak MEDIA logói a következő oldalakon érhetőek el:

https://wayback.archive-it.org/12090/20210122031221/https://eacea.ec.europa.eu/about-eacea/visual-identity-and-logos-eacea/creative-europe-visual-identity-and-logos_en

https://www.eacea.ec.europa.eu/about-eacea/visual-identity/creative-europe-media-visual-identity_en

A forgalmazási pályázatokhoz a filmek nemzetiségét a következő oldalon lehet ellenőrizni: https://eacea.ec.europa.eu/MediaPgm/

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem