EFA – MEDIA támogatott filmek sikerei

EFA – MEDIA támogatott filmek sikerei


2018. december 19. 10:37

December 15-én adták át az Európai Filmdíjakat Sevillában. A díjazottak között 11 olyan film szerepelt, amelyet a Kreatív Európa MEDIA alprogram támogatott.

Pawel Pawlikowski Hidegháború c. filmje nyerte el a legjobb európai filmnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. Pawel Pawlikowski kapta továbbá a legjobb rendezőnek járó díjat, Joanna Kulig a legjobb színésznőnek, Jarosław Kaminski pedig a legjobb vágónak járó díjat. A lengyel-brit-francia koprodukcióban készített film 60 000 euró támogatást nyert el Fejlesztés – Csomagtervek pályázat keretében, valamint összesen 860 419 euróval támogatta a MEDIA 26 országban történő forgalmazását.

Matteo Garrone Dogman c. filmjében nyújtott alakításáért Marcello Fontenak ítélték a legjobb európai színésznek járó díjat. A legjobb jelmeztervező Massimo Cantini Parrini lett, valamint a legjobb smink és haj kategóriában Dalia Colli, Lorenzo Tamburini és Daniela Tartari kapta a díjat.. A Dogman forgalmazását 25 országban, 360 000 euróval támogatta a MEDIA program.

A legjobb európai vígjáték díját Armando Ianucci Sztálin halála c. filmje nyerte el. A francia-brit-belga koprodukció 93 000 euró támogatást nyert el az automatikus forgalmazási pályázat, valamint 197 650 eurót a forgalmazói ügynökségek pályázat keretében.

Lukas Dhont belga-holland koprodukcióban készült Lány c. filmje nyerte el az Európai Felfedezés 2018 - Prix FIPRESCI díjat. A film 25 országban történő forgalmazását 692 866 euróval támogatta a MEDIA.

A legjobb európai dokumentumfilmnek járó díjat Janus Magnusson Bergman 100 (Bergman – A Year in A Life) c. filmje kapta. A svéd-norvég koprodukció 63 632 euró fejlesztési és forgalmazási támogatásban részesült.

Raul de la Fuente és Damina Nenow Another Day of Life c. alkotása (lengyel-spanyol-belga-német-magyar koprodukció) nyerte el a legjobb európai animációs játékfilmnek járó díjat.  A MEDIA Fejlesztés – egyedi projektek pályázatának keretében 80 000 euró támogatást kapott a projekt, az automatikus forgalmazás pályázaton pedig 13 500 eurót.

Martin Otterbecknek ítélték a legjobb európai operatőr díját az Utoya, július 22. c. filmért (r.: Erik Poppe). A film fejlesztését és forgalmazást 10 országban összesen 544 181 euróval támogatta a Kreatív Európa program.

A legjobb hangmérnök díjat Robert Scwentke The Captain c. filmjének hangmérnökei, Andre Bendocchi-Alves és Martin Steyer nyerték el. A Fejlesztés – Csomagtervek pályázaton 60 000 euró támogatás kapott a projekt, a film forgalmazását pedig 7 500 euróval támogatta a MEDIA az automatikus forgalmazás pályázat keretében.

A Határeset c. film filmért Peter Hjorth (r.:Ali Abbasi) kapta a legjobb vizuális effektekért járó díjat. A svéd-dán koprodukció forgalmazását 658 907 euróval támogatta a MEDIA.

A közönségdíjat Luca Guadagnino Szólíts a neveden c. szintén MEDIA támogatott filmje nyerte el.

Gratulálunk!

Forrás

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1111 Budapest
Karinthy Frigyes út 18. V. em. 2.

Email: media@kreativeuropa.hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések