Rekordévre számít a magyar filmipar

Rekordévre számít a magyar filmipar


2017. augusztus 8. 08:37

Az év második felében tovább erősödik a hazai filmgyártás, jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül Magyarországon, a közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot A ma megjelent kormányhatározat szerint a sikeres filmipart szolgáló közvetett támogatásra 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll rendelkezésre a Filmalap által kezelt letéti számlán a második negyedévre.

2017-ben rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalom várható a magyarországi filmgyártásban. Ez többek között a hazai filmipar, elsősorban a filmes szakemberek jóhírének, a filmipari infrastruktúrának, az ország kitűnő építészeti adottságainak és az Európai Bizottság által 2019-ig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek köszönhető, melynek alapja a 25%-os közvetett támogatás (filmszakmai adókedvezmény). Számos országban működik hasonló filmtámogatási rendszer. Magyarországon európai szinten kiemelkedően magas a filmipari hozzájárulása a GDP-hez, 2014-ben ez 0,15 százalék, 2016-ban pedig már 0,25 százalék volt, és idén további növekedés várható. Az országnak egyértelműen megéri fenntartani a filmtámogatási rendszert, hiszen minden magyarországi filmes produciónak nyújtott 1000 forintnyi adó-visszatérítés 1248 forintnyi adóbevélt generál, valamint 3240 forinttal növeli a GDP-t.

A Filmalap 2013-ban azért hozta létre a letéti számla rendszerét, hogy a közvetett támogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. A Filmalap által kezelt elkülönített letéti számla a TAO befizetések gyűjtőszámlájaként működik, ahonnan a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozások megkapják a törvény által garantált közvetett támogatási összeget. A kifizetés az NMHH Nemzeti Filmiroda által kiadott hatósági határozat alapján, az NMHH igazolások sorrendisége szerint, a törvény által megszabott módon történik. A letéti számlán lévő összeggel nem a Filmalap gazdálkodik, csupán a letéti számlával kapcsolatos kezelői szerepet tölti be.

A tendencia egyértelműen mutatja, hogy évről-évre több magyar és nemzetközi produkció készül hazánkban. A piaci felmérésekből kiszámított várható igények alapján a 2017-es évre a közvetett támogatási igényt 33 mrd Ft-ra becsülték tavaly a szakértők, így ez az összeg szerepel a Filmtörvényhez kapcsolódó kormányrendeletben. Az éves keret negyedévre bontott összege 8,25 mrd Ft, melyhez a „filmszakmai közvetett támogatások mozgókép törvény szerinti kiegészítő finanszírozására” a második negyedévre a kormányhatározat szerint 7,7 milliárd Ft a NAV általi kiegészítés.

A kiemelkedő költségvetésű magyar filmek mellett, mint például az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset című új alkotása, Herendi Gábor sikersorozatának legújabb darabja, a Valami Amerika 3 és a Liza, a rókatündérrel berobbant Ujj Mészáros Károly X. című krimije, Krzysztof Zanussi ősszel nálunk forgatja magyar koprodukcióban készülő Éter című kosztümös filmjét, továbbá több világszerte várva várt nagyszabású film is Magyarországon készül.
2017-ben Jennifer Lawrence, Jeol Edgarton és Jeremy Irons szereplésével hazánkban forgott a Red Sparrow című kém thriller, Jamie Dornan-nal, Ben Mendelsohnnal és Jamie Foxx-szal a Robin Hood, Dakota Fanning-gel, Daniel Brühl-lel és Luke Evans-szal az Alienist sorozat, valamint a Keira Knightley főszereplésével készülő életrajzi film a legendás francia írónőről, Colette-ről. A napokban kezdődött meg Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével a Spy Who Dumped Me című akcióvígjáték forgatása.

Bővebb információ: http://mnf.hu/hu/filmipar/magyarorszagnak-megeri-hollywoodi-produkciokat-az-orszagba-csabitani

(A Magyar nemzeti Filmalap sajtóközleménye, 2017. augusztus 8.)

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem