LUX-filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

LUX-filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban


2016. november 10. 09:49

November 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket. Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve (Leyla Bouzid: Felnyitom a szemem) egy árvaházon át (Claude Barras: Életem Cukkiniként) a kizsákmányoló vállalati szféráig és az újjáéledő apa-lánya kapcsolatig (Maren Ade: Toni Erdmann). A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével. Részletes program és filmismertetők a http://europarl.hu és http://urania-nf.hu oldalakon olvashatók.

A döntős filmek

Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig. A versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án 18:00 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Kávéházban Elszakadás - Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.

Leyla Bouzid első nagyjátékfilmje, az À peine j’ouvre les yeux (Felnyitom a szemem, nov. 16. 19:00) egy fiatal lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának már csaknem vége, amikor a 18 éves, makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére csatlakozik egy politikailag elkötelezett rockegyütteshez. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembe találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel. A film a tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol az Europa Cinemas különdíját nyerte el. A tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült alkotás Tunézia Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film díjára.
Angol feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=kgx_48jQAmE

Különleges színfolt a LUX-filmnapok programjában Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmje, a Ma vie de Courgette (Életem Cukkiniként, nov. 17. 19:00), amelynek forgatókönyvét a tavalyi LUX-döntős Csajkort jegyző Celine Sciamma írta. A megható történet egy kilenc éves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. A fiú nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével új életet kezd. A Cannes-ban debütált, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban a fődíjat és közönségdíjat is elnyert svájci-francia koprodukció Svájc Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A svájci Oscar-bizottság kiemelte, hogy a film eredeti története tele van érzelemmel, és az emberi társadalom reményteli víziója.
Angol feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=4d9N5Y_sN8Q

Maren Ade harmadik játékfilmje, a Toni Erdmann (nov. 18. 19:00) tragikomikus története napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését bemutató film volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta, később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is, tele vakmerő jelenetekkel. A fenti két alkotáshoz hasonlóan ez a film is versenybe száll a Legjobb idegen nyelvű film Oscar díjáért, Németország nevezettjeként.
Magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=hn8tSO7eQf4
A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem