Nyerj jegyet a LUX-filmnapok vetítéseire!

Nyerj jegyet a LUX-filmnapok vetítéseire!


2019. október 25. 11:40

LUX FILMNAPOK 2019 - Az Európai Parlament filmdíjára jelölt három döntős film vetítése

Időpont: 2019-november 13-15.

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

November 13. és 15. között az Európai Parlament ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. A válogatásban idén az oknyomozó dokumentumfilmtől a szatirikus társadalmi drámán át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik. 

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni 2019. október 25-től egy rövid kvízjáték kitöltésével, a https://www.facebook.com/EuropaiParlament/oldalon.

VETÍTÉSI PROGRAM

 1. november 13. 19:00
  ISTEN LÉTEZIK ÉS PETRUNIJÁNAK HÍVJÁK
  feliratos, észak-macedón-belga-szlovén-horvát-francia filmdráma, 100 perc, 2019
  Rendező: Teona Strugar Mitevska
  Magyarországi forgalmazó: Cirko Film

A LUX filmnapok idei nyitófilmje november 13-án 19:00 órakor az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása, az Isten létezik és Petrunijának hívják. Az erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát, francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.

 1. november 14. 19:00
  COLD CASE HAMMARSKJÖLD
  (HAMMARSKJÖLD, DÖGLÖTT AKTÁK)
  feliratos,  dán-norvég-svéd-belga dokumentumfilm, 128 perc, 2019
  Rendező: Mads Brügger

A dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmje az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, ám eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

 1. november 15. 19:00
  A RENDSZER
  feliratos, spanyol-francia thriller, dráma, 132 perc, 2018
  Rendező: Rodrigo Sorogoyen
  Magyarországi forgalmazó: Magyarhangya
  16 éven aluliaknak nem ajánlott.

November 15-én 19:00 órakor Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei LUX filmnapok magyarországi vetítéssorozata. A spanyol rendező gyors ütemű, feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és többek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.

 A LUX FILMDÍJRÓL

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek Európa kulturális sokszínűségéről, az európaiak életéről és identitásáról, a mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak.

Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX FILMNAPOK egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amelyben megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét és megvitathatjuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház 

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1111 Budapest
Karinthy Frigyes út 18. V. em. 2.

Email: media@kreativeuropa.hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem