Európai Filmakadémia - Fiatal Közönség Díj Napja

Európai Filmakadémia - Fiatal Közönség Díj Napja


2019. május 3. 14:07

Cikk forrása: Magyar Nemzeti Filmalap

A Filmalap az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére közös mozizást szervez 12-15 évesek számára május első vasárnapján.

Az egész napos programon, melynek a hagyományokhoz híven a budapesti Tabán mozi ad otthont, a 16 iskolából érkező magyar résztvevők 55 európai város diákjaival párhuzamosan nézik meg az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét, és szavaznak is a legjobbra.

Európai szakemberekből álló zsűri választotta ki a három idei jelöltet – a Fight Girl (rendező: Johan Timmers, Hollandia-Belgium), a Los Bando (rendező: Christian Lo, Norvégia-Svédország) és az Oldboys (rendező: Toby MacDonald, Anglia-Svédország) című ifjúsági filmeket.

Arról, hogy melyik jelölt nyeri idén a legjobb európai ifjúsági filmet illető Fiatal Közönség Díjat (Young Audience Award) a célközönség, azaz több ezer fiatal szavazata dönt.

Az Európai Filmakadémia által életre hívott Fiatal Közönség Díj Napját (Young Audience Film Day) ezúttal már 55 európai városban rendezik meg bízva abban, hogy az izgalmas program minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra, mint értékes közösségi élményre és elősegíti a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását.

A budapesti résztvevők a vetítések között Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezővel és Varró Attila egyetemi tanárral vitathatják meg és elemezhetik a látottakat a Tabán moziban. Az Európán átívelő eseményen a filmeket moziteremben, széles vászonra vetítik eredeti nyelven magyar felirattal. A program során a budapesti közönség többször kapcsolatba lép online a többi résztvevővel Európa szerte, és a közös szavazás által az európai közösség aktív tagjai lesznek.

A jelölt filmek a nagyközönség számára online megtekinthetők a Fiatal Közönség Díj  honlapján keresztül.

A Filmalap 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj Napjához, hogy népszerűsítse a közös mozizást és elősegítse a hazai fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását.

A kezdeményezést a Kreatív Európa program is támogatja.

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1111 Budapest
Karinthy Frigyes út 18. V. em. 2.

Email: media@kreativeuropa.hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem