MOME és a Zip-Scene blog interaktív storytelling konferenciája

MOME és a Zip-Scene blog interaktív storytelling konferenciája


2018. október 30. 13:50

Az interaktív storytelling digitálison innen és túl

Szakmai konferencia a Zip-Scene blog és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében

November 8-10. között először kerül megrendezésre Közép-Kelet Európában a transmedia és digitális stroytellinggel foglalkozó kutatói konferencia. Az esemény a Zip-Scene blog és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem társszervezésében jön létre, és a VR, az AR és egyéb digitális eszközök történetmesélési gyakorlataival foglalkozik.

A transmedia, vagy immersive storytelling fogalma olyan történetmesélési módot jelent, amely a több médiumon történő elbeszélést jelent. A tartalomgyártásra alkalmas eszközök száma megnőtt, így érdemes arra is odafigyelni, hogy a felhasználók tartalomgyártókká/prosumerekké váltak. A művészeti és az alkalmazott marketingkampányokban felhasznált történetek egyre inkább a fogyasztók tartalomalkotó attitűdjére építenek, ezért a transmedia mechanizmusainak tanulmányozása rendkívül időszerű. Az esemény ennek részletes vizsgálatát, külföldi példáit illetve a transmedia/ immersive storytelling eszközeinek és tudatos felhasználásának itthoni népszerűsítését tűzte ki célul.

A három napos konferencia az első a Közép-Kelet európai régióban, amely a transmedia tematikájával foglalkozik. Bár a szervezők eredetileg régiós jelentősségű rendezvényt terveztek, de amerikai és számos ázsiai országból is kaptak jelentkezéseket, ezáltal pedig az esemény egy fontos nemzetközi mérföldkővé is válhat az interaktív digitális narratív formákkal foglalkozó kutatók részére. A konferencián a felhívásra jelentkező kutatókon és alkotókon túl, három, a területen híres szakember fog előadást tartani: az EMMY-díjas holland rendező, Mirka Duijn; az Utrechti Művészeti Egyetem interaktív narratívákat elemző professzora, Hartmut Koenitz; valamint a videojátékkal és politikai propaganda-mechanizmusokkal foglalkozó belgrádi egyetemi professzor, Mirko Stojkovic. A szervezők a konferenciára elsősorban az IT-, a kreatív technológia és -ipar valamint a marketingstratégiák iránt érdeklődő szakembereket várják, ugyanakkor alkotók és egyetemi hallgatók részvételére is számítanak.

Időpont: 2018. november 8-10.

Helyszín: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, MOME Z, 1111 Budapest, Bertalan Lajos u. 2, Kisauditórium

További információ és program: zip-scene.mome.hu

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem