Európai Filmdíjak 2016: Tartolt a Toni Erdmann

Európai Filmdíjak 2016: Tartolt a Toni Erdmann


2016. december 12. 10:16

Átadták az Európai Filmakadémia díjait huszonkilencedik alkalommal Wroclawban szombat este. A Toni Erdmann című német alkotás mind az öt jelölését díjra váltotta.

A 29. Európai Filmdíjakat Wroclawban tartott gálán adták át a nyerteseknek, akikre az Európai Filmakadémia háromezer tagja szavazhatott.

A legtöbb díjat a német Maren Ade által írt és rendezett Toni Erdmann kapta: a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is bezsebelte. A film két főszereplője: Sandra Hüller és Peter Simonischek pedig alakításukkal elnyerték a legjobb európai színész és színésznő díját. A Toni Erdmann ilyen díjeső után nagy reménnyel számíthat az Oscar-díjra is.

A legjobb vígjátéknak Hannes Holm Az ember, akit Ovénak hívnak című filmjét választották. Az idei év európai felfedezettjének járó díjat Juho Kuosmanen első nagyjátékfilmes rendező Olli Maki legboldogabb napja című drámája kapta. A tiszteletdíjjal Andrzej Wajda nemrégiben elhunyt lengyel filmrendezőre emlékeztek meg. Pierce Brosnan pedig a nemzetközi filmek terén elért eredményeiért kapott tiszteletdíjat. Karrierje során mind a kamera előtt és mögött is bizonyította tehetségét. A legjobb dokumentumfilm díját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című alkotása nyerte el. A legjobb animációs játékfilm  Claude Barras Életem Cukkiniként stop motion filmje kapta. A legjobb rövidfilm díját Thomas Vroege, Floor van der Meulen és Issa Touma 9 days – From my window in Aleppo című háborús kisfilmjének ítélték oda.

Forrás: filmtekercs.hu

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem