Az Európai Filmdíjak első idei győztesei

Az Európai Filmdíjak első idei győztesei


2016. november 17. 11:07

Fény derült az operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, haj & smink, zeneszerző és hangmérnök díjak nyerteseire.
Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európai Filmdíjak első idei győzteseit. A héttagú zsűri Berlinben ült össze és hozta meg döntését az EFA válogatáslistája, valamint az egyénileg benevezett filmek alapján a legjobb operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, haj & smink, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban.

A zsűrit az alábbi szakemberek alkották:
 
Benoît Barouh, látványtervező, Franciaország
Paco Delgado, jelmeztervező, Spanyolország
Martin Gschlacht, operatőr, Ausztria
Dean Humphreys, hangmérnök, Egyesült Királyság
Era Lapid, vágó, Izrael
Waldemar Pokromski, sminkes, Lengyelország
Giuliano Taviani, zeneszerző, Olaszország
 
Az Európai Filmakadémia gratulál a díjazottaknak:

Legjobb európai operatőr 2016 – Prix Carlo di Palma:
Camilla Hjelm Knudsen
LAND OF MINE
Camilla Hjelm Knudsen feszült operatőri munkája tökéletesen támogatja a film egyedülállóan szuggesztív atmoszféráját. A vizuális nyelv az első pillanattól magával ragadja a nézőt, elmésen bizonyítva, hogy a világítás és a szerkezet hogyan képes hozzájárulni egy film dramaturgiájához és hogyan tudja támogatni a történetet és a karaktereket.

Legjobb európai vágó 2016:
Anne Østerud & Janus Billeskov Jansen
A KOMMUNA
A vágás előbb könnyed és humoros környezetet teremt, majd ezt az ellenőrzés elvesztésének érzésévé változtatja, amikor a hősnő tervei ellene fordulnak. Mindeközben a vágás folyamatosan hangsúlyozza a film lényegét: a mozgásokat egyén és a kommuna között a film minden pillanatában.

Legjobb európai látványtervező 2016:
Alice Normington
A SZÜFRAZSETT
Alice Normington nagy érzékenységgel megalkotott látványterve elkerüli a kor vizuális túlhangsúlyozását és természetes módon láttatja a huszadik század elejének Londonját, megkímélve a nézőt az újjáépítettség terhének súlyától.

Legjobb európai jelmeztervező 2016:
Stefanie Bieker
LAND OF MINE
Stefanie Bieker egészen elképesztő figyelemmel fordult a részletek felé, ennek köszönhetően a realizmus magas szintjén valósította meg a jelmezeket, amelyek ugyanakkor intenzív lírát visznek a történetbe. Valamennyi karaktert egyénivé alkotott és ezzel elkerülte azt a nehézséget, amelyet az egyenruhák egyhangúsága jelent. A nyilvánvaló harmónia, amely a film képi világáért felelősök között volt, élővé teszi a film valamennyi kockáját.

Legjobb európai haj & sminkmester 2016:
Barbara Kreuzer
LAND OF MINE
A LAND OF MINE szereplőinek sminkje diszkrét, mégis sokat hozzátesz a film dramaturgiájához. A smink és a haj tökéletesen illik a jelmezekhez, kiváló, teljes karaktereket eredményezve.

Legjobb európai zeneszerző 2016:
Ilya Demutsky
THE STUDENT
A modern, szakrális struktúrájú zene intenzíven fejezi ki a vallási fanatizmus által generált intolerancia spirál megigéző mivoltát.

Legjobb európai hangmérnök 2016:
Radosław Ochnio
11 MINUTES
A hangok segítik hozzá a nézőt a fő karakterek és aggályaik megértéséhez. A zenével karöltve támogatják a történetet, okosan váltakozva a “való élet” hangjai és a kibontakozó és fokozódó érzelmi és fizikai konfliktusra helyezett fókusz között. A hangmérnöki munka nem fedi fel magát, mégis a film létfontosságú és kiválóan megalkotott része.

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem