Primanima Academy: Szakmai programok

Primanima Academy: Szakmai programok


2022. szeptember 26. 09:02

A Primanima Academy a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivállal párhuzamosan futó animációs szakmai platform, amely kerekasztal-beszélgetéseket, mesterkurzusokokat foglal magában. A teljes szakmai program ingyenesen látogatható és helyszíne a budaörsi BABtér (Templom tér 12.)

A Primanima Academy-t ugyan először valósítják meg, de a kezdeményezés Primanima fesztivál korábbi, már sikeresen megvalósított szakmai programjaiból nőtte ki magát, és továbbra is szervesen illeszkedik majd a fesztivál céljaihoz, hiszen a fesztivál kezdetektől a fiatal animációs alkotók integrálódását segítette az animációs szakmában. A szakmai programokat részben a CEE Animation-nel közösen valósítják meg, amely a legnagyobb regionális animációs szakmai egyesület.

Céljuk, hogy azok is hozzáférjenek ehhez a tudáshoz, akik épp nem tudnak eljönni a fesztiválra, így az eseményeket rögzítik és online stream formájában is követhetőek lesznek.

Program:

2022. október 7. PÉNTEK:

10:00 Forró a helyzet: Kreif Zsuzsi mesterkurzusa (CEE Animation Experience) (angol nyelven)
Diploma után azt érzékeltem, a saját projektek fejlesztése nem olyan gördülékeny. Nehezebb megtalálni az időt és a motivációt, hogy miközben önfenntartunk, önmegvalósítsunk is. Az itthoni filmes pályázati rendszer sem igazán nyitott a szerzői rövidfilmek, felnőtt animációs sorozat tervek vagy egészestés filmtervek felé. Érdemes figyelni a külföldi pitch fórumokat, lehetőségeket. Ezzel kapcsolatban megosztom a tapasztalataimat a Forró helyzet a hüllők bolygóján fejlesztéséről, és arról hogy próbálok egyensúlyozni az alkalmazott munkáim és az Urth bolygó világa között.

11:15 A csalás művészete: Így készült a Card Shark című videójáték / Nicolai Troshinsky mesterkurzusa (CEE Animation Experience) (angol nyelven)
Az animációs filmkészítő, illusztrátor és játéktervező Nicolai Troshinksy betekintést enged Card Shark című videojátéka elkészítésének munkafolyamataiba, kitérve a játékkal kapcsolatos ötleteire, filozófiájára, módszereire, és ami a legfontosabb: a rengeteg trükkre és csalásra. Felfedi előttünk saját konceptuális és technikai trükkjeit, amelyek segítségével létre tudta hozni egyedi látványvilágait és innovatív megoldásait, és azt is elárulja, hogyan tud fókuszált maradni és megőrizni kreativitását és motivációját, miközben hosszú távú, nagy projekteken dolgozik.

13:45 Fórum: Láthatatlan munkák a kulturális szektorban (magyar nyelven)
A fesztivál- és rendezvényszervezés, művészetmenedzsment, pályázatírás, filmforgalmazás, újságírás és még sorolhatnánk mind olyan területek, amely nélkül nem létezne kulturális élet, hiszen az ilyen típusú munkák teszik lehetővé az alkotók és a közönség közti találkozást. Milyen a nonprofit vagy a piaci szférában a kulturális háttérmunka helyzete? Mennyiben feminizáltak a reproduktív munkák? Hogyan kapcsolódnak össze valamilyen mértékű prekarizáltsággal? Feladatuk-e, hogy minden társadalmi csoport számára elérhető legyen a kultúra? Megőrizheti-e függetlenségét egy-egy intézmény? A fórum célja, hogy különböző területekkel foglalkozó résztvevők elmeséljék a tapasztalataikat, és hogy párbeszéd alakuljon ki a kulturális háttérmunkák értékéről.

Vendégek: Gyarmati Zea, Gyenis Ajándok, Gyureskó Enikő, Herczeg Zsófi, Tóth Barbara II Moderátor: Barna Emília 

15:30 Fórum: Alternatív filmes és animációs oktatás Magyarországon (magyar nyelven)
Egyre több animációs- és filmes műhely és iskola nő ki a földből. Arra keressük a választ, mit is jelent ma Magyarországon az alternatív filmes oktatás. Kinek szólnak ezek a képzések? Megfizethetőek-e? Az egyetemi felvételire készítenek fel vagy a piaci érvényesülést szorgalmazzák? Mi van akkor, ha nincs olyan egyetem, ahova felvételizni lehetne? Hiszen több állami egyetemet privatizáltak. Szerzői filmeseket nevelnek vagy az ipart kiszolgáló szakembereket? Az önszerveződő kezdeményezéseket támogatnia kellene az államnak, az EU-nak, vagy meg tudnak élni tandíjaikból?

Vendégek: BABtér (Somorjai-Pálvölgyi Nóra), BABfilmlab (Szekeres Csaba), Hegyező Animációs Iskola (Farkas Júlia), Castorp (Kárpáti György Mór, Szőcs Petra), Illyés Akadémia (Vácz Péter), Freeszfe (Nagy Zoltán) II Moderátor: Bartal Dóra

 

2022. október 8. SZOMBAT:

10:00 A médium játékos felfedezése: Így készült a Hőhullám / Fokion Xenos mesterkurzusa (angol nyelven)
A görög rendező Hőhullám című filmjében a korábbi évtizedek különböző bábanimációs technikáit járja körül, illetve kísérletet tesz azok korszerűsítésére. Munkájában egyedi módon, papírkivágásos technikákkal és vizuális effektusokkal kombinálva alkalmazza a gyurmaanimációt, új megjelenést és érzetet adva ennek a hagyományos technikának. A mesterkurzuson betekintést ad a folyamatba, és elmeséli, hogyan oldotta meg a diplomafilmje készítése során felmerülő problémákat, a kutatási és tervezési fázistól kezdve az utómunkálatokig.

11:15 Kísérletek tükre: Így keverd a művészeti ágakat Thomas Renoldnerrel: Thomas Renoldner mesterkurzusa (angol nyelven)
Thomas Renoldner 16 éves kora óta számos művészeti területen kipróbálta magát: rajz, festészet, fotográfia, objektművészet, installáció, performansz. Emellett zenészként, zeneszerzőként is dolgozik. Később a filmművészetre fókuszált, a kísérleti alkotásoktól az animációkon és dokumentumfilmeken át a videoklipekig. Az animációt olyan médiumként használta, melyben szabadon kombinálhatott más művészeti ágakat, melyekkel korábban kísérletezett. Mesterkurzusa során az elmúlt 40 évben készített filmjeiből és klipjeiből vetít, valamint a pályájáról, művészetének mozgatórugóiról, a kísérleti filmekkel és zenével kapcsolatos erős érdeklődéséről beszél majd. 

13:45 Fórum: Érték vagy termék? Gyerek- és ifjúsági tartalmak a visegrádi országokból (angol nyelven)
A fórumon kelet-európai gyerektartalmak kerülnek terítékre, szerzők, kiadók, illusztrátorok, animációs művészek beszélgetnek majd a munkájuk összetettségéről. Hogyan gondolkodunk erről Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon? Ismerjük-e egymás kultúráját, mennyit tudunk egymástól tanulni? Mitől igényes egy gyerektartalom? Hogyan lehet megtalálni a tartalomhoz a formát, a formához a tartalmat? Hogyan gondolkodunk illusztrált gyerekkönyvekről, animációs könyv adaptációkról? Mivel lehet megszólítani az ifjúsági korosztályt? Mennyire telített a könyv- vagy épp a rajzfilmes piac? Mitől lesz valami termék, és mitől lesz valami érték?

Vendégek: Peťovská Flóra, Szucher Ági, Milena Wartecka, Anna Blaszczyk, Borbáth Péter, Molnár Jacqueline II Moderál: Kovács Kata 

15:30 Fórum: Az animációs szakma érdekvédelme (magyar nyelven)
A fórumon arra keressük a választ, hogy mit is jelent ma Magyarországon a szakmai érdekvédelem. Összekötő, szóvivői szerep az alkotók és az állami döntéshozók között? Az alkotók és a piac között? Képviselet a nemzetközi közegben? Mik lehetnek a céljai egy ilyen szervezetnek? Az alkotók jobb megélhetésének biztosítása? A művészeti autonómia csak illúzió vagy meg tud valósulni az állami és a piaci függőségek tükrében? Nem alakul ki-e patrónus-kliens viszony az egyesület és döntéshozók között? Mit tehetnek az animációs iskolák, hogy olyan közegbe érkezzenek a diákok, ahol a megélhetésük is biztosítva van? Működhet úgy egy egyesület itthon, mint egy céh (guild), ahogy az USÁ-ban? Lehet politikailag független?

Vendégek: Magyar Animációs Producerek Szövetsége (Temple Réka),
Magyar Animációs Rendezők Szövetsége (B. Nagy Ervin, Pálfi
Szabolcs), Manifeszt, ASIFA Hungary (Patrovits Tamás), Fülöp József (MOME) II Moderál: Herczeg Zsófi

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem