Az Európai Parlament Lux-filmdíja

Az Európai Parlament Lux-filmdíja


2016. augusztus 2. 13:12

Bejelentették a 2016-os Lux-filmdíjért versengő három alkotást. A döntős filmeket július 26-án, a Venice Days (Giornate Degli Autori) sajtókonferenciájának keretében, Rómában hirdette ki az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, Silvia Costa.
À peine j´ouvre les yeux (As I Open My Eyes), R.: Leyla Bouzid - Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek
Ma vie de courgette (My Life As A Courgette), R.: Claude Barras - Svájc, Franciaország
Toni Erdmann, R.: Maren Ade - Németország, Ausztria, Románia

A LUX-filmdíj idén ünnepli 10. évfordulóját, és a szervezőket külön büszkeséggel tölti el, hogy a hivatalos versenyt érintő bejelentésre legrégebbi partnerük, a Venice Days eseményén kerülhetett sor. Az Európai Parlament és a Venice Days közötti együttműködés nyolc éve tart. A 3 döntős film vetítésének a Venice biztosítja a helyszínt a hivatalos versenyen, a Venice Film Market keretében, s szimbolikusan ezzel veszi kezdetét az alkotások kalandos európai útja.
Októbertől decemberig az À peine j´ouvre les yeux, a Ma vie de courgette és a Toni Erdmann lesznek a 2016-os LUX-filmnapok középpontjában és a 28 EU országban, több mint 50 városban és 20 fesztiválon vetítik majd. A három döntős filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, így az európaiaknak nem csak arra nyílik lehetőségük, hogy felfedezzék az alkotásokat, hanem arra is, hogy megvitassák azokat az aktuális kérdéseket, amelyeket felvetnek.
Ebben fedezhető fel az Európai Parlament kezdeményezésének egyedisége: az európai közösségi tér kereteit megteremtő LUX-filmdíj olyan eszközként funkcionál, amely képes megmutatni az európai identitás összetettségét, miközben értelmezi és bemutatja az európai sikerek és kihívások realitásait.

Az idei LUX-filmnapok egyúttal az Európai Parlament információs irodái és a Kreatív Európa MEDIA Deskjei közötti együttműködés kezdetét is jelentik, a láthatóság erősítése és egy szélesebb közönség elérése érdekében.
A 10. évforduló alkalmából pedig az Európai Parlament tagjai mellett az európai mozi kulcsszereplői különböző eseményeken vesznek részt október 10-én, Brüsszelben.
A 3 versenyfilm tükrözi a LUX-filmdíj azon törekvését, hogy műfaji tekintetben egy minden eddiginél színesebb palettát öleljen fel:
Leyla Bouzid játékfilmje a Földközi-tenger térségébe kalauzolja a nézőt, ahol egy fiatal generáció hazája iránt érzett remény és szeretet és a kétségbeesés kettős csapdájába esnek.
Claude Barras első nagyjátékfilmje – a LUX-filmdíj versenyének történetében első alkalommal – keserédes költői animációs film, amely a tehetséges Céline Sciamma (a Csajkor c. film rendezője) Gilles Paris regényéből készített adaptációja. Az alkotás finom humorral fedi fel az árvaság nyers valóságát.


Maren Ade harmadik játékfilmje egy elsősorban politikai tragikomédiában mutatja be a modern vállalati kultúrát. A film azt vizsgálja, hogy egy vállalat szellemisége hogyan pusztítja el a családi kötelékeket, az emberi életet és boldogságot.


A három döntős filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, míg a győztes alkotást – melyet az Európai Parlament tagjai választanak ki – látás- és hallássérültek számára is hozzáférhetővé teszik. A győztes film továbbá nemzetközi promócióra szánt támogatásban is részesül nemzetközi bemutatója során.


A LUX-filmnapok keretében az Európai Parlament mind a 751 tagja hivatalos a szavazásra, ahol a három film közül egyet kell kiválasztania. Az eredményt november 23-án, a rendezők jelenlétében jelentik be a Parlament formális ülésén, Strasbourgban.


A 3 döntős film a 2016-os LUX-filmdíj hivatalos válogatása közül került ki, amelyet július 3-án a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon tettek nyilvánossá.
Az alábbi 10 film került be a hivatalos versenyfilmek közé:
1.    À PEINE J’OUVRE LES YEUX (AS I OPEN MY EYES) R.: Leyla Bouzid – Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek
2.    A SYRIAN LOVE STORY R.: Sean McAllister – Egyesült Királyság
3.    CARTAS DA GUERRA (LETTERS FROM WAR) R.: Ivo M Ferreira – Portugália
4.    KRIGEN (A WAR) R.: Tobias Lindholm – Dánia
5.    L’AVENIR (THINGS TO COME) R.: Mia Hansen-Løve – Franciaország, Németország
6.    LA PAZZA GIOIA (LIKE CRAZY) R: Paolo Virzi – Olaszország, Franciaország
7.    MA VIE DE COURGETTE (MY LIFE AS A COURGETTE) R.: Claude Barras – Svájc, Franciaország
8.    SIERANEVADA R.: Cristi Puiu – Románia, Franciaország
9.    SUNTAN R.: Argyris Papadimitropoulos – Görögország, Németország
10.  TONI ERDMANN R.: Maren Ade – Németország, Ausztria, Románia

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1145 Budapest, 
Róna u. 174. I ép. III/306-312.


Email: media (kukac) kreativeuropa (pont) hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202


 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem