European Movies on the Move

European Movies on the Move


2019. március 4. 13:10

Az európai filmek forgalmazása hozzájárul Európa kulturális sokszínűségének bemutatásához, és lehetővé teszi a nemzetközi közönség számára is az európai audiovizuális alkotások megismerését. A szélesebb körű forgalmazás szintén jobb piaci lehetőségeket jelent az európai filmeknek, egyúttal fejleszti a szektor versenyképességét, különösen a nem-európai szereplőkkel szemben.

Az Európai Audiovizuális Obszervatórium (European Audiovisual Observatory) adatai alapján, az európai filmek nem-nemzeti bemutatása 31%-ot tesz ki az európai mozikban bemutatott összes filmen belül. Az on-demand TV esetében ez már csak 19%, lineáris TV adás esetében pedig 15%.

Az európai filmek korlátozott határon átnyúló forgalmazása miatt hatalmas piaci lehetőségek maradnak kihasználatlanul az audiovizuális szektor számára, és az európai polgárok lehetőségei is csökkenek, hogy más európai nemzetek alkotásait megismerhessék. Ezeket a folyamatokat felismerve, az Európai Unió Tanácsa 2014-ben elindította az európai filmek forgalmazásának fejlesztésével foglalkozó Open Method of Coordination csoportot (Nyitott Koordinációs Módszert). 2017 és 2018 júniusa között öt hivatalos találkozó során 26 ország szakértője vett részt a csoport munkájában.

A tárgyalások során a különböző országok jó gyakorlatait figyelembe véve fogalmaztak meg 10 pontot az európai filmek nem-nemzeti forgalmazásának növelése érdekében.

A tanulmány az alábbi linken érhető el:

European movies on the move: ten actions for better circulation across Europe

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1145 Budapest, 
Róna u. 174. I ép. III/304.


Email: media (kukac) kreativeuropa (pont) hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202


 

Weboldalunk a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ.

Cookie szabályzat

Megértettem