Miért van szüksége Európának a Kreatív Európa programra?


2016. augusztus 23. 17:47

A kultúra rendkívül fontos szerepet tölt be az EU gazdaságában. Uniós felmérések tanúsága szerint a kulturális és kreatív ágazat az EU GDP-jének körülbelül 4,5%-át, a munkahelyeknek pedig közel 4%-át adja (8,5 millió főt foglalkoztat, illetve ennél is sokkal többet, ha figyelembe vesszük továbbgyűrűző hatásait). A kreatív ágazat termékeinek exportját illetően Európa vezető szerepe vitathatatlan. Ahhoz, hogy ezt a pozíciót meg is tarthassa, képessé kell tennie az ágazatot az országhatárokon átnyúló működésre.
Erre az igényre ad választ a Kreatív Európa program, amely oda összpontosítja a forrásokat, ahol azok a legnagyobb hatást érhetik el.
A program figyelembe veszi a globalizációból és a digitális technológiák térnyeréséből fakadó kihívásokat, amelyek kihatnak a kulturális művek alkotásának, terjesztésének és befogadásának folyamatára, valamint az üzleti modellek és bevételi források átalakítására. A kihívásokban ugyanakkor lehetőségek is rejlenek a kulturális és kreatív ágazat résztvevői számára. A program célja megragadni ezeket a kínálkozó lehetőségeket, ily módon előnyt kovácsolva a digitalizálódásból, segítve az új munkahelyek teremtését és a feltörekvő tehetségek érvényesülését.

 

Kreatív Európa Nonprofit Kft.

1145 Budapest, 
Róna u. 174. I ép. III/306-312.


Email: media (kukac) kreativeuropa (pont) hu

Tel.: +36 1 300 7206 / +36 1 300 7202


 

A weboldal cookie-kat használ, amelyek a weboldal működéséhez elengedhetetlenek.

Cookie szabályzat

Megértettem